Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Prasówki

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O negatywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już z dawna, jednak niemało się zastanawiamy nad tym, jak cukier wpływa na układ. Czy to cukier to jedynie niewinny dodatek do potraw i napojów?

Cukier – albo istnieje trucizną?

Naukowcy w obecnym czasie zmienili zdanie – odkryli, iż wtedy nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w terenach dobrobytu. To cukier jest trudny za nadwagę oraz otyłość, zatem on uzależnia, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, stanowi zatem równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!

Wskazuj na nowe nazwy cukru

Podczas wybierania gotowych produktów, miej na nowe nazwy cukru w porządku. Cukier może kryć się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli każdy z ostatnich elementów pojawi się w Twoim artykule spożywczym, zalecamy uwagę, bowiem ten wynik może powodować sporo cukru.
Słodzik zamiast cukru?

Czy dobra dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Podobnie do cukru, słodzik może kryć się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy z cukru, dzięki czemu ważna brać go w krótkiej liczbie. Słodzik prawie nie ma też kalorii, a nie wpłynie niekorzystnie na siłę. Kolejną zaletą słodzików stanowi zatem, iż nie psują zębów. A czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie widzieć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.

Aspartamu nie mogą kosztować osoby chorujące na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ ma on toksyczny dla nich element. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i niszczy swoje stronie słodzące, a nie można wykorzystywać go do wypieków i herbat.

Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań potrafią być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany tworzą w odpowiedzi z niektórymi lekami.

Cukier – to nas truje!

Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na działanie mózgu, powoduje senność i wielki spadek naszej możliwości oceny i zapamiętywania.

W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich ról witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co świadczy cukier, to dobre, rafinowane węglowodany. Chociaż to, co usunięto – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Prowadzi to, wytwarzanie się toksyn – kwasu pirogronowego a indywidualnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy trzyma się w rozumie oraz sposobie nerwowym, a nienormalne cukry w mórz ciałkach krwi. Tłumaczy to na oddychanie komórek i daje brak niezbędnej ilości tlenu do funkcjonowania systemu.

Nie oddajemy sobie sprawy, że sami przyczyniamy się do zachwiania równowagi naszego układu. Natura sama zapewnia nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia ciszy także dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz szerszą liczbie pierwiastków dotąd skrzętnie robionych i składowanych w naszym ciele. Przykładem potrafią istnieć polskie kości oraz zęby, z których jest pobrane tyle wapnia, że powstaje nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na stanowisku, że cukry obok tłuszczów są w naszym systemie głównym źródłem energii, a zatem są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz owoce.

Nawet najmniejsza liczba cukru, nie jest nieistotna dla swego układu. Cukier wpływa na wszystek organ naszego ciała. Wątroba magazynuje cukier w sytuacji glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) spełnia ją a zwiększa do dużej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do własnej krwi w sytuacji kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe zmierzają do jakiejś stronę ciała i gromadzona są w kilka aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy znaczenia obecne są już wypełnione, kwasy tłuszczowe zmierzają do aktywnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich funkcji, następnie tkanki ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, i jakość czerwonych ciałek otwiera się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.

Wybierając cukier do własnych dań, staraj się wybierać mądrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Żywienia Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier wykorzystywać do konkretnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.

zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments